Bu makalede localimizde bulunan sql server database’imizi Microsoft Azure ortamına aktarma işlemini yapmış olacağız. Bir önceki makalemizde azure ortamından oluşturduğumuz mssql server kurulumunun yapılması gerekmektedir. Kurulum için ilgili makaleyi okumalısınız. Localimizde bulunan veritabanının Azure portal’ına yüklemek için bazı konfigürasyonların yapılması gerekmektedir.
Konumuza geçmeden önce Microsoft Azure nedir kısaca değinmek gerekirse; Azure, Microsoft alt yapısına bağlı olarak çalışan bulut sistemine erişim sağlayan bir bilişim platformudur. Sadece erişim sağlamaz aynı zamanda bulut sistemini yönetemeye de imkan sağlar. Azure, işletmelerin ve uygulama sistemi oluşturmak isteyen kullanıcıların, sanal makineler, active directory domain servisi ve SQL veri tabanları gibi 200’den fazla bulut alt yapılı bilgi işlem sistemini hizmeti de sunar.
Azure portalından oluşturduğumuz calisma adında sql server yapımıza giriyoruz. Gelen ekranda Security bölümünden Networking kısmına tıklanır. Burada bazı konfigürasyonların yapılması gerekmektedir.
Not: calisma adındaki sql server yapımız instance olarak nitelendirebilirsiniz.

Gelen ekranda dışardan erişimin kapalı olduğu ve dışardan erişime açmak için yapımızı Public Network Access bölümünden Selected networks checkboxs’ına tıklıyoruz. Daha sonra firewall rules bölümünde istemci ip ekleme kısmından(add your client..) ip’imizi ekliyorum. Bu ip bizim kendi ip’imiz.

İp’imizi ekledikten sonra ikinci yapılması gereken Exceptions kısmından Azure hizmetlerini erişime izin ver seçeneğini işaretliyoruz.

Yukarıdaki adımları yaptıktan sonra Save deyip yapılan işlemleri kaydediyoruz. Azure ortamından bulunan mssql server sunucusunun güvenlik duvarı ayarlarını başarılı bir şekilde güncellemiş olduk.
Localimizde bulunan veritabanımızı Azure ortamına yüklemek için localizde bulunan AzureDb veritabanına sağ tıklayıp Task>Deploy Database to Microsoft Azure Sql Database.. bölümüne tıklıyoruz.

Gelen ekranda herhangi bir değişiklik yapmadan Next deyip ilerliyoruz.

Gelen ekranda server connections bölümünde bizden azure ortamında bulunan sql server sunucu bilgisini istiyor.

Azure ortamında bulunan ilgili sunucu bilgimizi Azure portal üzerinden öğreniyoruz.

calisma.database.windows.net adındaki server name ismini kopyalıyoruz.

Azure ortamında kurmuş olduğumuz sql server’ın ismi calisma olarak geçiyor. Azure ortamında bulunan ilgili server name’i öğrendikten sonra kopyalayıp aşağıdaki server connection ortamına yapıştırmak için connect oluyoruz.

Gelen ekranda Azure ortamında oluşturmuş olduğum server name’i kopyalayıp gelen ekrana yapıştırıyorum. Authentication kısmından SQL Server Authentication seçilir. Login kısmında Azure ortamından Sql server oluştururken oluşturmuş olduğum Server admin ve şifresi girilir. Azure Portalında mssql server ve database oluşturmak için ilgili makaleyi okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra aşağıdaki bölümler resimde görüldüğü gibi doldurulur.

Connect dedikten sonra Azure ortamından bulunan Sql Server yapımıza bağlanmış olduk.

New database kısmında deploy edeceğimiz yani azure ortamına aktaracağımız veritabanı ismini belirleyebiliriz. Ben herhangi bir değişiklik yapmıyorum. Default ayarlarda bırakıyorum. Microsoft Azure SQL Database settings kısmından ihtiyaçlarınıza göre ayarlama yapabilirsiniz. Bu kısmında herhangi bir düzenleme yapmıyorum. Other settings kısmında bacpac uzantılı dosya oluşturuyoruz. Bu yapı bizim veritabanımızın içerisindeki verilerle birlikte başka bir ortama almamızı sağlayan bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sayfamızın katagoriler bölümünden ETL başlığı altında detaylı bir şekilde ilgili makaleyi bulup okuyabilirsiniz.
Yukarıdaki ekran resminde herhangi bir değişiklik yapmadan Next deyip bir sonraki adıma geçiyorum.

Yukarıdaki hata mesajıyla karşılaşmış oluyorum. Sebebi ise benim Microsoft Azure Yapısında Sql Server ve Database Oluşturma makalesinde azure ortamından oluşturduğum database ismiyle aynı isimde olduğunu söylüyor. İlgili makaleye bakarsanız hatanın sebebini daha iyi anlamış olursunuz. Bu sebepten ötürü veritabanımızın ismini değiştirip Next diyiyorum.

Başarılı bir şekilde yukarıdaki adımı geçtikten sonra karşıma gelen özet ekranda kontrolleri yaptıktan sonra Finish deyip işlemlerimiz sonlandırıyorum.

Finish dedikten sonra ortamınızdaki Network hızına göre aktarım işlemi değişmektedir. İşlemimiz başarılı bir şekilde gerçekleşmiş oldu. Eğer aşağıdaki gibi bir hata mesajı alırsanız. Sayfamızda bulunan ilgili makale sorununuzu çözmüş olacaktır.

Kaldığımız yerden devam edelim. Azure ortamına localde bulunan veritabanımızın yükleme işlemi devam ediyor.

Yükleme işlemimiz uzun sürebilir veritabanı boyutu ve network hızımıza göre değişmektedir. Başarılı bir şekilde Azure ortamına veritabanımızın aktarıldığını görmüş oluyoruz.

Şimdi Azure ortamına aktarmış olduğumuz veritabanına SSMS arayüzünde bulunan Object Explorer kısmından Connect deyip Azure ortamımıza bağlanalım.

Başarılı bir şekilde Azure Sql Server’ımıza bağlandığımızı görebiliriz. Localde aktarmış olduğum AzureDb23 veritabanı görülmektedir.

Aktarım yaptığımız veritabanında bulunan tabloya select çektiğimizde sonucun döndüğünü görmüş oluyoruz.

Şimdi Azure portal üzerinden aktarım yapmış olduğumuz veritabanına bakalım.

Gelen ekranda Query editor kısmından sorgularımızı düzenleyeceğimiz bölüme girmiş olacağız. Bunun için sağ kısımda bulunan SQL server authentication kısmından Azure sql server’a girilir. Password kısmında şifre yazdıktan sonra düzenlenme yapılır.

Gelen ekranda Azure ortamına yüklemiş olduğumuz veritabanının içerisini görmüş oluyoruz. Sol kısımda görüldüğü gibi table,view ve stored procedures kısımlarını görmekteyiz.

Herhangi bir tablomuza sağ tıklayıp select çekebiliriz. Sağ bölümde bulunan komut bölümünde sorgumuzu yazabiliriz. Tamamen sizin tercihinize kalmış olan bir yöntem.

Başarılı bir şekilde sonucun döndüğünü görmüş oluyoruz.

SSMS arayüzünde bağlanmış olduğumuz Azure hesabı üzerinde AZURE adında bir tablo oluşturuyoruz.

Oluşturduğumuz tablonun Azure Portal üzerindede senkron olduğunu gözlemlemiş oluyoruz.

Bu makalemizde localimizde bulunan bir veritabanını Microsoft Azure Portal üzerine yüklemiş olduk. Başka bir makalede görüşmek dileğiyle.
Onlar – Boş Şeylerden Tümüyle Yüz Çeviriler. ” Mü’minun-3