Sıfırdan HyperV-Windows Server-Active Directory-Failover Cluster-MSSQL Server-AlwaysOn Kurulumu-1

Bu makalede sıfırdan  Hyper-v kurulumundan sql server AlwaysOn kurulumuna kadar tüm adımları yapmaya çalışacağım. Sizlerde bu makaleleri sırasıyla uygulayarak hyper-v kurulumu, Windows server kurulumu, active directory kurulumu,sql server kurulumu, failover cluster kurulumu ve en son olarak AlwaysOn kurulumu gerçekleştirmeye çalışacağım. Aynı zamanda bazı  Windows server konfigürasyonları yapmış olacağız. Toplamda 5 makale ile baştan sona tüm kurulumları gerçekleştirmiş olacağız sizde bu adımları uygulayarak başarılı bir şekilde kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Şimdi bu uzun yolun ilk aşamasını gerçekleştirelim.

  1. AŞAMA

Gerçek sistemlerde yukarıdaki tüm  kurulum işlemleri fiziksel sunucularda yapılmaktadır. Biz kendi localimizde bu işlemi yapacağımız için Microsoft’un bize sağlamış olduğu hyper-v sanallaştırma teknolojisini kullanacağız.

Sanallaştırma elimizde bulunan fiziksel sunucunun kaynaklarını kullanarak birbirinden bağımsız sunucular oluşturma işlemidir. Oluşturacağımız her sunucu birbirinden bağımsız işletim sistemi disk alanı ram alanına  ve cpu’ya sahip olabilir farklı işlevler için kullanılabilir. Yani bir  sunucumda Windows 11 kuruluyken başka bir sanal sunucumda Linux kurulu olabilir. Microsoft Hyper-V, VMware, Citrix XenServer, VirtualBox ve Red Hat Virtualization sanallaştırma teknolojileri kullanarak yapılabilir.

İlk başta Microsoft Hyper-V nedir bu konuya değinelim.

Hyper-V; 64 bitlik işlemciler üzerinde işlem yapabilen, donanım tabanlı çalışan hipervizör yapısı ile tasarlanan, yüksek performansa ve güvenlik özelliklerine sahip olan ve Microsoft tarafından geliştirilen bir sanallaştırma yazılımıdır. Ana cihazın, eş zamanlı olarak birden fazla sanal makineyi çalıştırabilmesi için RAM desteğinin en güncel az 4 GB olması gerekir. Ayrıca AMD ya da Intel işlemcilerde bulunan SLAT teknolojisini içeren bir işlemciye ihtiyaç vardır. SLAT (Second Level Address Translation), modern işlemcilerde bulunan bir sanallaştırma teknolojisidir. SLAT, özellikle sanal makinelerin daha verimli çalışmasını sağlamak için bellek yönetimini optimize eder. SLAT, özellikle Intel VT-x (Intel’in sanallaştırma teknolojisi) ve AMD-V (AMD’nin sanallaştırma teknolojisi) destekleyen işlemcilerde bulunur. Bu sayede daha az işlemci yükü, daha düşük güç tüketimi ve daha iyi sanal makine performansı sağlanır. Windows Server, Linux ve diğer sanallaştırma ortamlarında sıkça kullanılır

Yukarıdaki bilgilerden sonra  kendi bilgisayarımızda Windows’un sanallaştırma teknolojisinin olup olmadığını öğrenmemiz gerekmektedir.  Bunun için bilgisayarımızda Task Managerı(görev yöneticisi) açarak veya bilgisayarımızın bios ekranından görebiliriz.

Sanallaştırmanın  benim bilgisayarımda etkin olduğunu görmüş oluyorum eğer bu pasif bir şekilde gözüküyorsa bilgisayarın bios ekranından  bu özelliğin aktif edilmesi gerekmektedir.

Bilgisayarınızın modeline göre bios tuşunu öğrendikten sonra bu ayarın değiştirilmesi gerekmektedir.

Sanallaştırmamızın Enable olduğunu gördükten sonra şimdi sanal sunucularımızı kuracağımız Hyper-v sanallaştırma teknolojisini Windows üzerinde aktif edelim.

Hyper-v sanallaştırma teknolojisinin aktif etmek için Denetim Masasından>Program ve Özellikler>Windows özelliklerini aç veya kapat seçeneğini tıklayarak Hyper-v ikonunu seçerek aktif ederiz. İkonu seçtikten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatmamız gerekmektedir.

Denetim masası>Programlara tıklanır.

Programlar ve Özellikler seçeneği tıklanır.

Daha sonra Windows özelliklerini aç veya kapat seçeneğine tıklanır.

Hyper-v seçeneği aktif edilir ve bilgisayar restart yapılır.

Bilgisayarımızı yeniden başlattıktan sonra  Windows Arama kısmına hyper-v yazarak Hyper-V Yöneticisi açılır.

Yukarıdaki ekranda artık bilgisayarımızın fiziksel özelliklerini kullanarak sanal makinalarımızı oluşturabiliriz.

Sol tarafta bulunan YUNUSLENOVA benim fiziksel bilgisayarımın ismi. İlk başta Active Directory kuracağım sunucumun kurulumunu yapayım.

Bunun için Hyper-V Yöneticisi’nde sağ tarafta bulunan yeni sekmesinden Sanal Makine bölümüne tıklanır.

Aşağıdaki ekranda sanal makinemize bir isim ve hangi diskte olacağını seçiyorum. Ben active directory’le uyumlu olsun diye ismini AD yapıyorum. Sanal makineyi farklı bir konuma depola dedikten sonra dosyaları depolamak istediğim diski seçiyorum.

Bilgisayarımızın özelliklerine göre 1. Nesil veya 2. Nesil seçeneğini seçiyoruz ben kendi pc özelliklerine göre 2. Nesil’i seçiyorum. 2. nesil hem güvenlik hem de performans bakımından tercih edilen bir türdür. Sadece 64 Bit tabanlı sistemleri destekler ve UEFI donanım yazılımını içerir. 1. Nesil 32 Bit hem de 64 bit tabanlı sistemleri destekler  BIOS donanım yazılımını içerir.

Daha sonra kuracağım AD sunucusu için bir ram alanı tahsis ediyorum ben 4 GB’lık bir alan ayırdım. Dinamik Bellek özelliğini etkinleştirerek RAM boyutundan daha fazla RAM boyutuna ihtiyacı olduğunda host kaynaklarından RAM boyutunun otomatik olarak arttırılmasını sağlayabilirsiniz. Dinamik bellek özelliğini etkinleştirmezseniz sanal makine başlangıç belleği kısmında belirtilen boyutu kullanacaktır. Bu özellik aslında sistemin gerekli olduğu belleği kullanılmasını sağlar. Gereksiz ram alanı tahsis etmez.

Hyper-v altında kuracağım tüm sunucuların ortak bağlı olacağı bir network switch tanımlıyorum. Eğer burada default switch veya kendi oluşturmuş olduğumuz switch’i yapmayıp(SANAL_AG_IC)  bağlı değil yaparsak  sunucularımızın hiç biri birbirleriyle konuşamaz. Sanal Ethernet oluşmamış olur.

Sunucularım birbirleriyle konuşacağı aynı ağ bloğunda olacağı için default switch yapıyorum. Diğer kuracağım sunucularımında bu kurulan sunucuyla konuşması için aynı switch’in konfigürasyonun yapılması gerekmektedir. Kısacası sanal network’ın diğer pc’lerle iletişime geçmesi için burada bağlantı seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda sanal  makinelerin dış dünyaya açılması için bir Nat bağlantısı oluşturur.

Bundan sonraki adımda kuracağım sunucu için bir disk alanı tahsis ediyorum ve Hardisk’imin  alan tahsis edeceği konumu belirliyorum.

Yukarıdaki kuracağım sunucudaki disk boyutu belirledikten sonra  bir sonraki adımda kurulum yapacağım Windows server iso dosyasını seçiyorum.

Disk konumu olarak kendi otomatikmen başlangıçta sanal makinamı oluşturduğumu disk yolunu seçiyor.

Son olarak kontrollerimi yaptıktan sonra özet ekranımıda kontrol ettikten sonra  Windows server kurulumuma başlıyorum.

Yukarıdaki adımları tanımladıktan sonra şimdi oluşturmuş olduğumuz sanal makinede Windows server 2019 kurulumu yapalım. Bunun için ilgili sanal makineye sağ tıklayıp bağlan seçeneği ile sanal makine başlatılır.

Windows Server 2019 işletim sisteminden bahsedelim biraz;

Windows Server 2019, kurumsal ölçüde kullanılan Microsoft tarafından tasarlanan ve desteklenen bir işletim sistemidir.

Windows Server 2019’a ait temelde Standard, Essentials ve Datacenter sürümlerinden oluşan üç farklı yapısı mevcuttur. Bu yapılar farklı ihtiyaçlar doğrultusunda, boyutlar ve sanallaştırma gereksinimleri karşısında kurumsallar için tasarlanmıştır.

Kurulum işleminde sistem yöneticisinin daha az işlem yaparak kurulumu tamamlaması için, kurulum sırasındaki istenen yanıtlar kurulum sonrasındaki Server Manager’da eklenmiştir.

İlgili sanal makineye başlat dediğimizde işletim sistemimizin konfigürasyonunun yapmak için space tuşuna basılır.

Ve karşımızda artık Windows server 2019 kurulum ekranı burada ise sıra sıra Windows kurlum aşamaları yapılır.

Windows kurulumunun ilk adımı kurulum dili, sunucu bölge ve klavye dili özelleştirilmesi istenmektedir.

Language to Install: Kurulum dili seçimi bu kısımdan yapılmaktadır. Kurulum medyanız tarafında desteklenen dillere göre bu alanda seçenekler görebilirsiniz. Standard bir kurulum medyasında genellikle tek dil yer almaktadır. Windows dilinin English(United states) olmasına dikkat edilir.

Time and current format: Bölgenize özgü zaman formatının seçimi bu alandan yapılmaktadır.

Keyboard or input method : Klavye dili veya diğer giriş yöntemlerini seçiniz.

Install Now  diyerek yükleme işlemini başlatmamız gerekiyor.

Biz burada Windows Server 2019 Standard (Desktop Experience) sürümünü seçip devam edeceğiz.

Biz işletim sistemi kurulumumuzu masaüstü görünümde olmasını istiyorsak yukarıdaki seçenek seçilir. 2. Desktop’da seçilebilir herhangi bir sakıncası yoktur. Desktop haricinde diğer seçeneklerin seçilmesi komut satırı ekranıyla Windows server işlemlerimizi yapmamızı sağlar. Biz yukarıdaki seçeneği seçtikten sonra next diyoruz.

Bu ekranda işletim sistemi yükleyebilmek ve lisans koşullarını kabul etmek için; “I accept the license terms” kutucuğu seçilir ve “Next” deyip ilerliyoruz.

Upgrade: Install Windows and keep files, settings, and applications yükseltme işlemidir. Dosyalarınızı koruyarak mevcut işletim sisteminizi yükseltmenizi olanak sağlar.

Custom: Install Windows only (advanced) temiz kurulum seçeneğidir. Tamamen sıfırdan kurulum yapılması için bu seçenek seçilmesi gerekmektedir.

İlk kez kurulum yaptığımız için Custom: Install Windows only (advanced) seçiyoruz.

Where do you want to Install Windows ?” bu sayfada Windows Server 2019 yüklemesi için boş bir disk seçimi yapılır. Ayrıca bu ekranda disklerin seçimi, yapılandırma ve biçimlendirme işlemini yapabilirsiniz.

Belirlemiş olduğumuz diskte herhangi bir bölümleme yapmayıp next deyip ilerliyoruz. Bu adımları yaptıktan sonra kurulum adımlarımız yükleniyor.

Sunucunuzun  donanımsal ve yazılımsal özelliğine göre  kurulum süresi değişkenlik gösterebilir.

Installation Windows” kurulum sihirbazının son adımıdır. Artık sihirbaz Windows Server 2019 kurulumunu başlatmaktadır. Restart now’a tıklayarak hemen restart yapabiliriz.

Kurulum adımları yüklendikten sonra sistem kendini restart ediyor ve bizden yeni oluşturduğumuz sunucu için password istiyor windows’a uygun politikalarla şifre belirledikten sonra kurulum işlemini tamamlıyorum.

Sunucumuzun kurulumunu başarılı bir şekilde yaptık

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra oturum açmak için CTRL+ALT+DELETE tuş kombinasyonlarını kullanarak “Administrator” kullanıcı ile oturum açabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra otomatik olarak karşınıza gelecek olan “Server Manager” ekranı sizi karşılayacaktır. Bu aşamada yüklü gelen servislerin kontrolü otomatik olarak sağlanacaktır. Server Manager’ı kullanarak yeni rol ve özellikler ekleyebilir, diğer servisleri kontrol edip yönetebilir, yeni bir sunucu grubu oluşturabilir ve bulut servislere entegrasyonu sağlayabilirsiniz.

Windows ekranı açıldıktan sonra önümüze gelen network bölümüne yes dememiz gerekiyor. Bu gelen  network bizim kurulum ekranında başta belirlemiş olduğumuz default switch  eğer bu switch’i belirlemeseydik başta konfigürasyon gelmeyecekti ve sağ alt tarafta ethernet kısmı çarpı olarak gözükecekti.

Şuan herhangi bir  sanal ethernet switch bağlı olduğu için ünlem işareti şeklinde gözükür. Buda kurmuş olduğumuz sunucunun diğer sunucularla konuşabileceğini gösterir.

Diğer sunucu kurulumuna geçmeden önce kurduğumuz bu sunucusunun adını değiştirelim.

Bilgisayarımın üzerine sağ tıklayıp properties’dan bilgisayarımızın adının olduğu bölüme girelim.

Burada change settings bölümünden bilgisayarımızın adını belirleyelim.

Bilgisayar adımı sunucu işleviyle aynı olacak şekilde yapıyorum.

Bu işlemden sonra bizden sunucuyu restart etmemiz gerektiğini söylüyor.

Sunucumuzu restart yaptıktan sonra bilgisayarımızın adının değiştiğini gözlemliyorum.

Active directory için kurulumunu tanımladığım sunucumdan sonra şimdi ise sql server kurulumunu yapacağımız S1 ve S2 sunucularımın kurulumunu sırasıyla yapım işlemine geçeyim.

Yukarıdaki AD sunucu kurulumunda tüm adımları detaylı bir şekilde açıklamalarıyla yapmış oldum yeni kuracağım S1 ve S2 sunucularında bu işlemi açıklamalarıyla yapmayıp küçük bilgilendirmelerle kurulumlarını yapıyorum.

S1 sunucusu için  hyper-v yöneticisinde sağ tarafta bulunan yeni sekmesinden Sanal Makine bölümüne tıklanır.

Aşağıdaki ekranda sanal makinemize bir isim ve hangi diskte olacağını seçiyorum. İsmini S1 olarak belirliyorum ve konumunu D diski altında belirlemiş olduğum klasöre koyuyorum sonradan rahat bulabilmek için sizde kendiniz istediğiniz bir yol seçebilirsiniz.

Bilgisayarımızın özelliklerine göre 1. Nesil veya 2. Nesil seçeneğini seçiyoruz ben bilgisayarıma göre  2. Nesil’i seçiyorum.

Daha sonra kuracağım S1 sunucusu için bir ram alanı tahsis ediyorum ben 8 GB’lık bir alan ayırdım.

Hyper-v altında kuracağım tüm sunucuların ortak bağlı olacağı bir network switch tanımlıyorum. Eğer burada default switch veya kendi oluşturmuş olduğumuz switch yapmayıp(SANAL_AG_IC)  bağlı değil yaparsak  sunucularımızın hiç biri birbirleriyle konuşamaz.

Sunucularım birbirleriyle konuşacağı aynı ağ bloğunda olacağı için default switch yapıyorum. Active directory sunucumda default switch yaptım bu sunucumda bağlı değil yapıp en sonda kendim tekrardan hyper-v üzerinden nasıl  Ethernet switch işlemi değiştirilip ona değineceğim. Siz bu adımda default switch yapabilirsiniz.

Bundan sonraki adımda kuracağım sunucu için bir disk alanı tahsis ediyorum ve hard diskimin konumunu belirliyorum.

Yukarıdaki kuracağım sunucudaki boyutu belirledikten sonra kurulum yapacağım Windows server iso dosyasını seçiyorum.

Son olarak kontrollerimi yaptıktan sonra özet ekranımıda kontrol ettikten sonra kurulumuma başlıyorum.

Yukarıdaki adımları tanımladıktan sonra şimdi oluşturmuş olduğumuz sanal makinede Windows server 2019 kurulumu yapalım. Bunun için ilgili sanal makineye sağ tıklayıp bağlan seçeneği ile sanal makine başlatılır.

Böyle bir seçenek karşımıza gelir. Buradan başlat dediğimizde işletim sistemimizin konfigürasyonunun yapmak için space tuşuna basılır.

Aşağıdaki ekran görüldüğünde space tuşuna basılır.

Ve karşımızda artık Windows server 2019 kurulum ekranı burada ise sıra sıra Windows kurulum aşamaları yapılır.

Windows dilinin English(United states) olmasına dikkat edilir. Bölge saat ayarı Turkish(Turkey), klavye ise Turkish Q yada istediğiniz bir klavye dilini seçebilirsiniz.

Yükleme işlemini başlatmamız gerekiyor.

Biz işletim sistemi kurulumumuzu masaüstü görünümde olmasını istiyorsak yukarıdaki seçenek seçilir. 2. Desktop’da seçilebilir herhangi bir sakıncası yoktur. Diğer seçeneklerin seçilmesi komut satırı ekranıyla Windows server işlemlerimizi yapmamızı sağlar. Biz yukarıdaki seçeneği seçtikten sonra next diyoruz.

Next deyip ilerliyoruz.

Sadece Windows kurulumu yapacağımız için yukarıdaki Custom kısmını seçiyoruz.

Belirlemiş olduğumuz diskte herhangi bir bölümleme yapmayıp next deyip ilerliyoruz. Bu adımları yaptıktan sonra kurulum adımlarımız yükleniyor.

Kurulum adımları yüklendikten sonra sistem kendimi restart ediyor ve bizden yeni oluşturduğumuz sunucu için password istiyor windows’a uygun politikalarla şifre belirledikten sonra kurulum işlemini tamamlıyorum.

Sunucumuzun kurulumunu başarılı bir şekilde yaptık.

CTRL+ALT+DELETE tuşlayıp giriş yapacağım ekrana geliyorum.

Windows ekranı açıldıktan sonra önümüze active directory kurulumundaki gibi networks kısmı gelmesi gerekiyordu ama biz herhangi bir Ethernet seçmedik bu yüzden sağ alt taraftaki Ethernet kısmı çarpı işaretiyle herhangi bir Ethernet olmadığını söylüyor.

Kurmuş olduğumuz S1 sunucusunu herhangi bir ethernete bağlamak için hyper-v yöneticisi ekranına geliyorum.

Yukarıdaki gibi S1 sunucusuna tıkladıktan sonra sağ  alt tarafta ayarlar kısmından kurmuş olduğum sunucunun konfigürasyon bölümüne giriş yaparım.

Burada önceki sunucumu veya sunucularımı hangi network switch’e bağlamışsam onu seçiyorum.

Bu işlemi yaptıktan sonra sunucum default  switch’e bağlanmış oldu.

S2 sunucu kurulumuna geçmeden önce kurduğumuz bu sunucusunun adını değiştirelim.

Bilgisayarımın üzerine sağ tıklayıp properties’dan bilgisayarımızın adının olduğu bölüme girelim.

Burada Change settings bölümünden bilgisayarımızın adını belirleyelim.

Bilgisayar adımı belirlemiş olduğum isim ile değiştiriyorum.

Bu işlemden sonra bizden sunucuyu restart etmemiz gerektiğini söylüyor.

Sunucumuzu restart yaptıktan sonra bilgisayarımızın adının değiştiğini gözlemliyorum.

Active diractory ve S1 sunucu kurulumunu tamamladıktan sonra şimdi ise S2 sunucu kurulumu işlemimi yapayım.

 Son olarak kuracağımız S2 sunucusu için  hyper-v yöneticisinde sağ tarafta bulunan yeni sekmesinden Sanal Makine bölümüne tıklanır.

Aşağıdaki ekranda sanal makinemize bir isim ve hangi diskte olacağını seçiyorum. İsmini S2 olarak belirliyorum ve konumunu D diski altında belirlemiş olduğum klasöre koyuyorum sonradan rahat bulabilmek için sizde kendiniz istediğiniz bir yol seçebilirsiniz.

Bilgisayarımızın özelliklerine göre 1. Nesil veya 2. Nesil seçeneğini seçiyoruz ben kendi bilgisayar özelliğine göre  2. Nesil’i seçiyorum.

Daha sonra kuracağım S1 sunucusu için bir ram alanı tahsis ediyorum ben 8 GB’lık bir alan ayırdım.

Hyper-v altında kuracağım tüm sunucuların ortak bağlı olacağı bir network switch tanımlıyorum. Eğer burada default switch veya kendi oluşturmuş olduğumuz switch yapmayıp(SANAL_AG_IC)  bağlı değil yaparsak  sunucularımızın hiç biri birbirleriyle konuşamaz.

Sunucularım birbirleriyle konuşacağı aynı ağ bloğunda olacağı için default switch yapıyorum.

Bundan sonraki adımda kuracağım sunucu için bir disk alanı tahsis ediyorum ve hard diskimin konumunu belirliyorum.

Yukarıdaki kuracağım sunucudaki boyutu belirledikten sonra kurulum yapacağım Windows server iso dosyasını seçiyorum.

Son olarak kontrollerimi yaptıktan sonra özet ekranımıda kontrol ettikten sonra kurulumuma başlıyorum.

Yukarıdaki adımları tanımladıktan sonra şimdi oluşturmuş olduğumuz sanal makinede Windows server 2019 kurulumu yapalım. Bunun için ilgili sanal makineye sağ tıklayıp bağlan seçeneği ile sanal makine başlatılır.

Böyle bir seçenek karşımıza gelir. Buradan başlat dediğimizde işletim sistemimizin konfigürasyonunun yapmak için space tuşuna basılır.

Aşağıdaki ekran görüldüğünde space tuşuna basılır.

Ve karşımızda artık Windows server 2019 kurulum ekranı burada ise sıra sıra Windows kurlum aşamaları yapılır.

Windows dilinin English(United states) olmasına dikkat edilir. Bölge saat ayarı Turkish(Turkey), klavye ise Turkish Q yada istediğiniz bir klavye dilini seçebilirsiniz.

Yükleme işlemini başlatmamız gerekiyor.

Biz işletim sistemi kurulumumuzu masaüstü görünümde olmasını istiyorsak yukarıdaki seçenek seçilir. 2. Desktop’da seçilebilir herhangi bir sakıncası yoktur. Diğer seçeneklerin seçilmesi komut satırı ekranıyla Windows server işlemlerimizi yapmamızı sağlar. Biz yukarıdaki seçeneği seçtikten sonra next diyoruz.

Next deyip ilerliyoruz.

Sadece Windows kurulumu yapacağımız için yukarıdaki custom kısmını seçiyoruz.

Belirlemiş olduğumuz diskte herhangi bir bölümleme yapmayıp next deyip ilerliyoruz. Bu adımları yaptıktan sonra kurulum adımlarımız yükleniyor.

Kurulum adımları yüklendikten sonra sistem kendimi restart ediyor ve bizden yeni oluşturduğumuz sunucu için password istiyor windows’a uygun politikalarla şifre belirledikten sonra kurulum işlemini tamamlıyorum.

Sunucumuzun kurulumunu başarılı bir şekilde yaptık.

CTRL+ALT+DELETE tuşlayıp giriş yapacağım ekrana geliyorum.

Windows ekranı açıldıktan sonra önümüze active directory  S1 sunucusunda kurulumundaki gibi networks kısmı geliyor.

Bu işlemi yaptıktan sonra sunucum switch’e bağlanmış oldu.

Kurduğumuz bu sunucusunun adını değiştirelim. Bilgisayarımın üzerine sağ tıklayıp properties’dan bilgisayarımızın adının olduğu bölüme girelim.

Burada change settings bölümünden bilgisayarımızın adını belirleyelim.

Bilgisayar adımı belirlemiş olduğum isim ile değiştiriyorum.

Bu işlemden sonra bizden sunucuyu restart etmemiz gerektiğini söylüyor.

Sunucumuzu restart yaptıktan sonra bilgisayarımızın adının değiştiğini gözlemliyorum.

S2 sunucu kurulumu ile birlikte Active Directory sunucusu(AD),S1 ve S2 sunucu kurulumunu tamamlamış olduk.

Kurulum işlemini tamamladıktan sonra yukarıdaki 3 sunucumun network konfigürasyonunu yaparak aynı ağ bloğuna dahil edelim ve bir birlerine ping atmasını sağlayalım. Bu yazıyı okuduktan sonra şimdi Sıfırdan HyperV-Windows Server-Active Directory-Failover Cluster-AlwaysOn Kurulumu-2 makalesini okumalısınız.

“Sizin işleriniz, çalışıp çabalamalarınız çeşit çeşittir.”Leyl-4

2 thoughts on “Sıfırdan HyperV-Windows Server-Active Directory-Failover Cluster-MSSQL Server-AlwaysOn Kurulumu-1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir